Duurzaam Ondernemen

Café Salento en duurzaamheid zijn al jarenlang nauw met elkaar verbonden. In ons duurzaamheidsbeleid onderscheiden wij drie pijlers: Milieu, Product en Mens.
Hieronder kunt u lezen op welke manieren wij ons inzetten om onze producten en diensten te verduurzamen. Tevens kunt u via onderstaande link ons duurzaamheidsverslag downloaden.

PDF Duurzaamheidsrapport Café Salento 2015/2016

Milieu

Wij vinden het van groot belang om onze CO2-uitstoot te verminderen, bewust om te gaan met grondstoffen en ons afval te beperken. Ons streven is om tussen nu en 2020 een volledig CO2-neutrale bedrijfsomgeving te realiseren.

 1. Duurzaam Transport

  Transport is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Afweging van enerzijds grote klantgerichtheid (met snelle service, maar relatief veel autokilometers) tegenover efficiënt en milieubewust vervoer is hierbij een belangrijk aandachtspunt.Overwijk Koffiesystemen heeft de afgelopen jaren met succes geïnvesteerd in een planningssysteem dat onze bezorgroutes heeft geoptimaliseerd. Wij werken met vaste routedagen en optimale beladingsgraad van onze bezorgauto’s om onze gereden kilometers te minimaliseren. Alle bedrijfsauto’s in ons wagenpark voldoen aan de strengste Europese emissienormen (Euro 6), wat ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen tot een minimum wordt gereduceerd.

 2. Goed Gepland Onderhoud

  Dankzij periodiek onderhoud aan onze koffieautomaten beperken we het aantal storingen tot een minimum en daarmee ook het aantal gereden kilometers door onze technische dienst.Om overbodige reiskilometers van onze servicemonteurs te voorkomen maken wij gebruik van een zeer effectief logistiek systeem van storingsmeldingen.

 3. Energiebesparende Maatregelen

  Om het energiegebruik op de werkvloer te verminderen hebben we verschillende maatregelen getroffen. In het nieuwe bedrijfspand is de meeste kantorenverlichting in LED uitgevoerd en andere kantoren met de energiezuinige T8 TL verlichting. Daarnaast zijn er in 2011 zonnepanelen geïnstalleerd waarmee we zelf  inmiddels al een groot deel opwekken van de energie die door ons wordt verbruikt.

 4. Minder Papierverbruik

  Binnen de Overwijk organisatie is het streven naar een volledig paperless office ingezet.  Door onze vergevorderde automatisering is een groot deel van de papierstroom inmiddels vervangen door digitale bestanden. Zo zijn onder andere onze werkbonnen, declaratieformulieren en facturen gedigitaliseerd. Dit bespaart niet alleen op drukwerk en papier, maar bijvoorbeeld ook op CO2- uitstoot van postbezorgers.

 5. Gescheiden Afvalverwerking

  Binnen ons bedrijf zijn alle belangrijke afvalstromen volledig van elkaar gescheiden. Papier, karton, wikkelfolie,  Tl-buizen, (spaar)lampen, inktcartridges, lege batterijen, spuitbussen maar ook koffiebekers worden apart ingezameld. Daardoor kunnen deze materialen optimaal hergebruikt worden met een minimum aan restafval. Dat minimaliseert de CO2 -uitstoot.

Product

Of het nu gaat om koffieautomaten, koffie, cacao of koffiebekers, samen met onze leveranciers zijn we continu bezig om ons productaanbod te verduurzamen. Weblijven kwalitatief hoogwaardige producten en ingrediënten leveren, waarbij we het marktaandeel van duurzame producten verder willen vergroten.
 1. Eerlijke Koffie
  Eerlijke handel staat bij ons hoog in het vaandel. In het Café Salento assortiment vindt u daarom een ruim aanbod aan Fairtrade producten voor in onze automaten, en dit aanbod is groeiende. Of het nu gaat om koffie, cacao of thee, wij zijn constant op zoek om ons assortiment uit te breiden met kwaliteitsproducten die beschikken over een duurzaamheidscertificaat. Al sinds het ontstaan van de organisatie verkopen wij Fairtrade koffie. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een percentage van 46% (2016)
 2. CO2 Neutraal Gebrande Koffie

  Al onze vers gebrande koffiesoorten van Café Salento als bonen- en espressokoffie alsook alle FreshBrew koffiesoorten worden in Nederland en Duitsland geproduceerd bij twee bekende, zeer gerenommeerde, CO2-neutrale koffiebranderijen.

 3. Composteerbare Koffiebekers

  Overwijk Koffiesystemen is zeer actief in het monitoren, testen en uitvoeren van nieuwe kansen om de milieubelasting van koffiebekers. Er vinden constant ontwikkelingen plaats in de verbetering van plantaardige materialen voor het vervaardigen van zowel kunststof als kartonnen koffiebekers. Hierin maken wij zeer zorgvuldige keuzes waarin wij zowel het milieu als de kwaliteit van de bekers in acht nemen. Sinds 2015 hebben wij onze eigen lijn biobekers. Cafe Salento biobekers zijn gefabriceerd conform de Europese Norm EN-13432. Deze bekers worden gemaakt van biologisch afbreekbaar karton en zijn 100% composteerbaar. Naast de focus op grondstoffen kijken wij ook samen met onze klanten naar de mogelijkheden om het hergebruik van koffiebekers op de werkvloer te stimuleren en zodoende minder afval te creëren. 

 4. Café Salento 100% Duurzaam Label

  In januari 2015 hebben wij ons eigen duurzame koffielabel gelanceerd met daarin verschillende duurzame koffiemelanges. De 100% Duurzaam claim garandeert u dat Café Salento koffie is ingekocht bij boeren-organisaties waar mens en milieu centraal staan. Met het drinken van onze duurzame koffie zorgt u ervoor dat steeds meer boeren onder goede omstandigheden kunnen leven en werken met toegang tot schoon water, onderwijs en gezondheidszorg. Daarnaast draagt u bij aan een beter milieu, omdat onze koffie wordt geproduceerd met minder bestrijdingsmiddelen, minder bodemerosie en minder watervervuiling. Lees hier meer over Café Salento 100% Duurzaam.

 5. Duurzame Automaten

  Ook bij de ontwikkeling van onze koffieautomaten wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Deze aandacht heeft er in geresulteerd dat inmiddels al onze koffieautomaten beschikken minimaal over energielabel A+. Naast het feit dat onze automaten zeer zuinig zijn tijdens gebruik beschikken ze ook nog eens allen over een spaarstand. Hierdoor wordt er nog eens extra energie bespaard op het moment dat een automaat niet gebruikt wordt. Dit scheelt gemiddeld nog eens 15%! De automaten die wij leveren zijn ontworpen en gefabriceerd met het oog op een lange levensduur en een lage service behoefte. Wij stellen hoge eisen aan onze leveranciers m.b.t. het gebruik van kwaliteitsonderdelen. Al in 2006 kwam Overwijk met drie volledig recyclebare automaten op de markt. Inmiddels is het volledige aanbod van koffie-automaten geheel recyclebaar. Alle onderdelen kunnen bij vervanging weer hergebruikt worden.

Mens

Wij vinden het belangrijk dat iedereen die werkzaam is in de koffieketen kan werken en leven onder goede en veilige omstandigheden. Met het drinken van onze koffie zorgt u ervoor dat steeds meer koffieboeren onder goede omstandigheden kunnen leven en werken met toegang tot schoon water, onderwijs en gezondheidszorg.

 1. Goede Doel

  Overwijk Koffiesystemen is al geruime tijd sponsor van het SamPark, een stichting die zich sinds 2007 inzet voor kinderen in India. Lees hier meer over Overwijk en SamPark

 2. Goede werk- en leefomstandigheden

  Wij vinden het belangrijk dat iedereen die werkzaam is in de koffieketen kan werken en leven onder goede omstandigheden. Dit begint bij de koffieboer, de meeste kwetsbare schakel in de keten. Door koffie in te kopen met een Fairtrade keurmerk dragen wij bij aan een duurzamere koffiesector.

  Met het drinken van onze 100% duurzame koffie zorgt u ervoor dat steeds meer boeren onder goede omstandigheden kunnen leven en werken met toegang tot schoon water, onderwijs en gezondheidszorg.

 3. SROI

  Al ruim negen jaar zet Overwijk zich in voor sociale werkvoorziening en re-integratie. In samenwerking met de Sluis groep (Woerden) en Promen (Gouda) worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet als koffie-operator bij grote projecten om zo weer aan het werk te komen, en dus een volwaardige rol in de samenleving te vervullen. De operators worden volledig door ons opgeleid, begeleid en aangestuurd door onze organisatie in de uit te voeren werkzaamheden.

  Daarnaast zijn wij in 2016 een samenwerking begonnen met Prodak / zorgorganisatie WIL voor het recyclen van onze afgeschreven koffieautomaten. Hierbij worden de automaten gedemonteerd door cliënten van WIL. Hier worden de automaten geheel gedemonteerd en alle materialen gescheiden afgevoerd.  Deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking en daardoor een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.