KoffieBlog

Inderdaad, ogenschijnlijk wel. Als je niet precies weet waar het over gaat, dan zijn alle koffiebonen hetzelfde. Bovenstaande opmerking van klanten komen onze medewerkers bijna elke dag wel een keer tegen.

Voor ik verder tik zal ik mij even aan u voorstellen:
Ik ben Luitzen Overwijk en ik ben algemeen directeur van het bedrijf Overwijk Koffiesystemen met vestigingen in Gorredijk, Woudenberg en sinds twee jaar ook in Noord-Holland.

Werkpaard

Ik ben sinds 1980 werkzaam in de koffie en de koffieautomatenbranche en ik heb nog elke dag enorm veel plezier in het adviseren van klanten over de beste oplossing in koffieapparatuur voor hun organisatie.
Ook houd ik mezelf bezig met het bedenken van nieuwe concepten en strategieën om de zogenaamde Out of Home markt nog beter te kunnen bedienen.
Last but not least is het elke dag weer een uitdaging om met onze verkopers oplossingen voor onze klanten te zoeken en vinden, maar ook om klanten te bewegen om hun koffievoorziening aan ons bedrijf uit te besteden.

Ik ben dit blog begonnen met de opmerking:
maar koffiebonen zijn toch koffiebonen?

Deze veelgehoorde opmerking van klanten doet bij mij de vraag rijzen of wij als koffiebranche de koffiedrinkende landgenoten wel voldoende voorlichten over koffie. Natuurlijk, iedereen heeft wel een mening over de koffie op het werk of thuis, maar dan gaat het meestal over de ’ is de koffie lekker of niet’ vraag.
Nee, waar ik op doel is of Nederlanders voldoende kennis bezitten over de herkomst van de koffiebonen die ze kopen en dat kan natuurlijk ook in de gemalen vorm zijn.

Arabica en Robusta
Veel mensen weten wel dat Arabica bonen de “beste soort” is en Robusta de “mindere soort”
(daar is ook nog wel iets op af te dingen) maar weten vaak niet dat de herkomstgebieden veel meer bepalend zijn voor de smaak.
De voornaamste gebieden waar de betere koffiesoorten vandaan komen zijn in Afrika: Ethiopië (Harrar Lonberry),Kenia (Peaberry AA),Tanzania (Kibo Cagga) en Jemen (Mokka Mattari ).
In Zuid-Amerika zijn Brazilië (Brasil) en Colombia (Armenia Supremo) producenten van de betere Arabica koffiesoorten.
En in Midden Amerika zijn het landen zoals Costa Rica, Guatemala (SHB), Venezuela (Tachira) en Jamaica (Blue Mountain).
Dit zijn de koffielanden met de fijnste koffiebonen geschikt voor melanges waar je als koffieliefhebber gewoon blij van wordt. Deze Arabica-soorten zijn zoeter en zachter van smaak met tonen van fruit en bessen met een licht zuurtje als ondertoon.

Robusta daarentegen heeft een sterke, zware smaak met een graanachtige ondertoon en een nasmaak die een beetje op pinda’s lijkt. Robusta bonen bevatten bijna twee keer meer cafeïne als de Arabica soorten.

Jammer genoeg worden de kwalitatief betere bonen uit bovengenoemde landen door de grootste koffiebranders niet of te weinig verwerkt voor de koffiemelanges.
Wij moeten het hier als koffiedrinker doen met overwegend Vietnamese of andere Aziatische Robusta soorten, soms aangevuld met een beetje Arabica koffie.
De koffie die in de supermarkt wordt verkocht zijn overwegend Robusta melanges en als er op een verpakking 100% Arabica vermeld wordt, wil dit niet zeggen dat het ook kwalitatief goede Arabica koffie is. Er is ook in Arabica land “kaf onder het koren”.
Sommige Arabica melanges zijn gewoon te fruitig (rins) voor de gemiddelde koffiedrinker en dan is een mooie (Afrikaanse) Robusta boon een prima aanvulling op de smaak van bijvoorbeeld espresso en cappuccino. Uiteindelijk is smaak een persoonlijke kwestie en daar hoeven we niet over te discussiëren.

En dan is er, niet te vergeten, de koffiebrander die de koffiebonen brand (roostert).
De brander is de belangrijke factor die bepaalt of de koffie uiteindelijk lekker of niet lekker wordt. Maar daarover een volgend blog.
Als u in de tussentijd vragen of opmerkingen heeft dan is hier het emailadres waar u mij kunt mailen.

Geniet van uw kop koffie,

Luitzen Overwijk.