Als eerste brengt landelijk koffieleverancier Overwijk Koffieystemen in Gorredijk een composteerbare koffieverpakking voor grootverbruik op de markt. Gebruikte zakken worden opgehaald en gecomposteerd. ,,Ik wil van het plastic af.”
Na een zoektocht van een jaar is hij nu op de markt: het composteerbare recyclebare folie waarin de koffiebonen van Overwijk verpakt zitten. Het is gemaakt van suikerbiet en cellulose. Geen aluminium binnenkant meer, geen plastic. ,,We zijn hiermee een voorloper en steken onze nek uit”, zegt algemeen directeur Luitzen Overwijk (63) van Overwijk Koffiesystemen in Gorredijk. Hij dacht na over de plasticsoep en de eindigheid van aardolie. ,,Ik wil van het plastic af. Als de olie opraakt, schieten we onszelf in de voet. Hoe minder grondstoffen je gebruikt, hoe beter.” De gebruikte verpakkingen laat het bedrijf ophalen; die worden gecomposteerd bij afvalverwerker Virol in Scheemda. ,,We zijn hiermee landelijk koploper”, zegt Overwijk. Hij verwacht dat meer leveranciers het plastic en aluminium in verpakkingen in de ban zullen doen.Het folie wordt in een fabriek in Europa gefabriceerd. Waar wil Overwijk niet zeggen. De kleurige opdruk vindt plaats in Griekenland. ,,Minstens 90 procent van het folie moet binnen twaalf weken tot deeltjes van minder dan 2 milimeter afgebroken zijn. Binnen zes maanden is het folie vergaan en blijven er organische stoffen over”, licht Overwijk toe. ,,De compost kan weer in de natuur worden opgenomen, waarmee de biologische kringloop rond is.”Overwijk zit bijna veertig jaar in de koffiebranche. De kruidenierszoon werd in 1980 vertegenwoordiger van Otter koffieautomaten in Gorredijk en begon in 1992 voor zichzelf. De onderneming levert behalve koffiemachines ook koffie, thee en cacao. Behalve in Gorredijk is er ook een vestiging in Bunnik bij Utrecht. De afnemers zitten in heel Nederland, België en Duitsland.Sinds 2006 is het bedrijf bezig met verduurzaming. Zo biedt Overwijk zijn klanten een retoursysteem voor zijn kartonnen koffiebekertjes en hardpapieren roerstaafjes. ,,Die kunnen via PostNL teruggestuurd worden in de retourdoos. Ik wil dat niet alleen grote bedrijven maar ook ‘kapsalon Irma’ dit systeem kan afnemen.” De bekertjes en de staafjes worden verwerkt tot print- en wc-papier en keukenrollen.

De papieren roerstaafjes ontwikkelde Overwijk zelf. ,,Daarin zijn we uniek. Ze gaan ontiegelijk hard. Fabrikanten willen ook af van plastic”, weet de directeur. ,,Bedrijven kunnen een statement maken met deze bekers en staafjes.” Papier is beter dan een houten roerstaafje dat de smaak van koffie beïnvloedt, meent Overwijk. Een volgende stap is een volledig hardpapieren beker waarin zelfs het dunne plastic laagje ontbreekt. ,,Die zijn we nu aan het testen.” Maar zover is het nog niet. De bekertjes moeten namelijk uit een koffiemachine met automatische bekerwerper kunnen ‘vallen’. Nu blijven ze nog aan elkaar plakken.

Overwijk levert diverse typen koffiesystemen, zowel nieuwe als gebruikte. Het paradepaardje is de calista espresso, (Italiaans voor ‘most beautiful”), een Zwitserse volautomatische koffiemachine, waarvan Overwijk het alleenrecht van verkoop heeft in de Benelux. ,,Binnen 35 seconden heb je een vers gemalen kop koffie. Snelheid is belangrijk, want tijd is in het bedrijfsleven geld.”

Gebruikte bonenmachines worden teruggenomen. Overwijk: ,,We reviseren ze en vervangen versleten onderdelen in onze werkplaats. De machines kunnen vaak weer zeven jaar mee. We geven daar volledige garantie op. Dit is ook een vorm van duurzaamheid. Ik heb een hekel aan verspilling.”