KoffieBlog

Koffiepauze

Drie weken vakantie staan gepland. Je hebt geboekt (of niet), en dan is er de dag dat je de collega’s ook alvast een fijne vakantie hebt gewenst. Je trekt de deur achter je dicht en denkt: VAKANTIE! Lekker drie weken iets anders doen dan je normale werkzaamheden, die overigens boeiend en enerverend genoeg zijn. Klanten hebben iedere dag weer vragen, wensen, opmerkingen en je eigen personeel heeft ook nog het nodige te melden. Kortom; elke dag drukte zat.

Maar nu is de vakantie in Italië voorbij, de eerst werkweken zitten er alweer op en het voelt alsof je niet bent weggeweest. Nu bijna heel Nederland op de camping of in een vakantie resort zit, is het tijd om achterstallige zaken op te pakken en dan valt mijn oog op een artikel dat gaat over onthaasten, en dat is interessant genoeg om even te gaan lezen. Het schijnt dat we wel willen onthaasten maar dat we daar de tijd niet voor hebben omdat we zijn opgegroeid met het idee dat we altijd onze uiterste best moeten doen. Nou dat klopt precies: zo hebben mijn vader en moeder hun 10 (jawel) kinderen ook opgevoed. Het schijnt, zo lees ik, dat je gaat genieten als je met pensioen gaat (huh?). Dat kan voor veel werknemers nog lang wachten worden en dat hangt natuurlijk ook van je eigen leeftijd af en of je je pensioen wel haalt. Maar waarom zou je nu niet beginnen met genieten van je leven? Leven in een rustiger tempo betekent dat je meer geniet van je dag in plaats van als een dolle aan het werk te zijn. Je werkt per slot van rekening om te leven en niet andersom: want dat zou pas echt armoede zijn en zou je een leeg bestaan leiden.

Dat brengt mij terug naar een gesprek dat ik samen met onze accountmanager had met een nieuwe prospect, waar wij de komende 7 jaar onze diensten en ingrediënten voor de koffievoorziening mogen leveren. Door de contactpersoon werd de opmerking gemaakt dat de espressobonenautomaat wel langzamer was dan de vorige machine. Dit was binnen de organisatie opgevallen. Maar ook was opgevallen dat de nieuwe koffie veel beter van smaak is dan de vorige. Ik heb uitgelegd dat de versgemalen koffiebonen tijd nodig hebben om alle extractie af te geven. De cellen van de gebrande boon zijn omhuld met dunne laagjes celwand en die moet door het hete water worden geweekt voordat de etherische oliën zich ontwikkelen. De constante druk van de machine doet de rest. Want hoe meer tijd het zetproces krijgt des te lekkerder de koffie en hoe dikker de crème laag op de koffie wordt.
Om snelheid te winnen kun je meer koffie gaan doseren en het zetproces versnellen maar daar wordt koffie niet lekkerder van. Onze technische mannen hebben de automaten ondertussen aangepast zodat er twee koppen koffie, espresso of cappuccino tegelijk kunnen worden gezet en dat levert de gewenste tijdwinst. Uiteraard zonder concessie aan de smaak te doen. Zo blijft er altijd het spanningsveld tussen het eeuwige tijd ( is geld )en de luide roep om lekkere koffie. Immers: het ene gaat niet zonder het andere.
Misschien dat het Latijnse woord recreare (recreëren) de verbinding kan zijn. Want dat betekent je herscheppen, je weer doen opleven en verkwikken.
Het eerste doet, als het goed is, vakantie vieren met je: namelijk het herscheppen van je geest en lichaam. En wat lekkere koffie doet:  het verkwikken van de drukbezette hardwerkende werknemer.
Geniet nog van de vakantie! En voor de werkende medemens: neem de tijd voor een goede kop koffie en geniet van de heerlijke smaak en de aroma’s.

Luitzen Overwijk