Een lekker kopje koffie. Het eerste wat haast iedereen neemt in de vroege ochtend op het werk. Iets wat nooit zal veranderen binnen het bedrijfsleven. Maar het prijskaartje, dat verandert wel! Want het dagelijkse verkwikker in een kopje kan in de nabije toekomst door tegenvallende koffieoogsten wel eens een stukje duurder gaan worden.

Droogte in Brazilië

Volgens RTL Nieuws is de oorzaak van de magere oogsten de uitblijvende regenval in het oosten van Brazilië. Vooral de droogte in de deelstaat Espirito Santo zorgt voor deze tegenvallende koffieoogsten. En dat geeft grote gevolgen, aangezien zo rond de 20 procent van de wereldproductie van de koffiebonen wordt geproduceerd in het grote Zuid-Amerikaanse land. In Brazilië is al sinds anderhalve eeuw meer koffie verbouwt en verhandelt dan in welk land ook. Vooral de robustabonen, met daarmee de instant koffie en de espresso krijgen het met de droogte te verduren. De geoogste hoeveelheid robustabonen kromp met maar liefst 25 procent. Het is dan ook geen wonder dat voor dit type koffieboon op dit moment dieper in de buidel getast moet worden dan dat de afgelopen drie jaren het geval was.

De droogte in Espirito Santo zou al drie jaar dermate ernstig zijn, dat de lokale overheid nu een quotasysteem heeft ingevoerd voor de hoeveelheid water die van het rivierenstelsel mag worden afgetapt voor het bevloeien van de plantages. Naast Brazilië heeft ook Vietnam en Indonesië problemen met de oogst. De Vietnamese koffieplantages zijn namelijk getroffen door teveel regenval, wat de oogst heeft geschaad.

Voorspelling koffieprijzen

Volgens een prognose van de Rabobank zal er de aankomende periode de markt tekenen van overspannenheid vertonen. De vraag naar koffie stijgt gecombineerd met een tekort aan koffiebonen, laat de prijs van de robustabonen stijgen rond het hoogste niveau. En omdat robustabonen te vervangen zijn door arabicabonen, beleeft die soort ook een opgaand prijsniveau. Beleggingsmanager Harish Sundaresh zegt dat de voorraden van de bonen sinds de millenniumwisseling niet meer zo gering waren, aldus Bloomberg.