KoffieBlog

Wat ik iedereen kan afraden: het internet erop naslaan als het gaat om eten of drinken. Dan trek je namelijk al snel de conclusie dat je het bij water en sla zult moeten houden. Of juist niet. Want alles is slecht voor je. Of goed. Of eigenlijk niet zo slecht, maar ook niet heel gezond. De twijfel maakt zich al na drie minuten van je meester. Vaak wordt het ook als nieuws gebracht. En dan wacht men weer even, en is hetzelfde bericht na een half jaar gewoon wéér ‘nieuws’.

Laatste in die reeks is koffie. Het is namelijk een ‘slecht idee’ om wakker te worden met een kopje koffie. Toen ik deze kop las wilde ik het stuk liever niet aanklikken, want alles wat raakt aan mijn kopje koffie in de ochtend raakt aan mijn wezen. Maar iets zei me dat ik het ‘nieuws’ al kende. Toch maar even lezen. Iets lezen dat ik allang weet en het voor mezelf als onzin kunnen afdoen is namelijk ook iets wat ik erg graag doe.

Koffie in de ochtend, dus. Dat moet je niet doen, want als je wakker aan het worden bent maak je cortisol aan, dat is een stresshormoon, en dat onderdrukt de werking van de caffeïne. Koffie ‘werkt’ dan dus minder, en je bouwt snel een gewenning op als het allemaal tegelijk gaat en daardoor gaat koffie steeds slechter werken.

Kortom: ellende.

Maar, even: ik drink al jaren koffie in de ochtend. En of het nou ‘werkt’ of niet, voor mijn gevoel werkt het wél. Een placebo-effect, hoor ik u zeggen. Dat zal allemaal best, maar dat maakt voor mij niets uit. Als ik mijn ochtend graag aanvul met wat koffie, dan is dat mijn zaak. Dan wordt het een pricipiële kwestie.

Maar laten we het breder bekijken dan alleen de koffie: als je je ‘wijsheid’ over eten alleen van het internet afhaalt, dan mag ongeveer niets, en tegelijkertijd mag alles. Als een bepaald product als slecht wordt afgedaan, is een andere instantie er vaak als de kippen bij om dat weer te ontkrachten, en geruststellend te melden dat het allemaal wel meevalt. Zo ontstaan voedselhypes, die later weer worden afgeserveerd en vervangen door een volgende, nóg gezondere trend. De superfoods (of zijn die toch niet zo super?) vliegen je om de oren, terwijl je brood moet afzweren (of valt dat wel mee?) en zéker geen zuivel tot je moet nemen (nee wacht, misschien toch).

Het zal allemaal wel. Zolang er mensen zijn die zeggen dat koffie in de ochtend niet goed is, blijf ik sceptisch.